APA SALAHKU..KAU BUAT KU BEGINI


Bayi dijumpai di dalam tong sampai........dan abis badan2 di gigit semut.......???Ya Allah apa nak jadi ngan dunia sekarang...bayi dibuang macam sampah........bayi yang hanya mampu mengekspirasikan sakit mereka dengan hanya tangisan...tp rintihan mereka kita tak tahu.......siapalah manusia yg tergamak membuang mereka..??layakkah kita menggelar mereka manusia...binatang pun layakkah mereka ni......

Makin hal bayi dibuang di perkata kan...makin menjadi pembuangan bayi......apakah setimpal hukuman yang diberi kan...??atau pun penjenayah yang mebuang bayi ini  tidak dpt dikesan???

Ya Allah.........apalah salah bayi2 ini diperlakukan begini...???

Serius atul sgt sedih......sgt kecewa..............

Pengorbanan Ibu

Kasihnya Ibu Berkorban Nyawa..

Ini adalah kisah benar tentang pengorbanan seorang ibu ketika gempa bumi melanda Jepun. Ketika gempa bumi telah reda, sewaktu pasukan penyelamat tiba di sebuah rumah yang telah musnah milik seorang wanita muda, mereka terlihat sekujur badan dicelah-celah runtuhan tersebut. Kedudukan bentuk badannya agak pelik seolah-olah dia sedang melutut (seperti orang yg sedang bersembahyang/berdoa), dengan badannye menunduk ke hadapan dan kedua-dua tangannya seperti diampu sesuatu objek. Runtuhan rumah tersebut telah terkena pada bahagian belakang dan kepalanya.

Ketua pasukan penyelamat dengan bersungguh-sungguh cuba untuk mencapai wanita tersebut melalui celahan runtuhan tersebut dengan harapan wanita tersebut masih hidup. Namun begitu, keadaan badan wanita tersebut yg sejuk dan kaku menunjukkan yang dia sudah tiada lagi. Pasukan penyelamat lantas terus meninggalkan rumah wanita tersebut.

Tiba-tiba, ketua pasukan penyelamat merasakan seperti ade sesuatu yang tidak kena, lalu berpatah balik ke rumah tersebut. Dia telah berlutut sekali lagi dan cuba mncapai sedaya upayanya dicelah runtuhan untuk mencapai sedikit ruang kosong di bawah mayat wanita tersebut. Tiba-tiba, dia menjerit, “ada bayi, ada bayi disini!!” Lantas seluruh pasukan penyelamat bekerjasama mengalihakn sisa runtuhan disekeliling mayat wanita tersebut. Ape yang mereka lihat ada seorang bayi lelaki yang berusia 3bulan yang berbalut deangan selimut di dalam pelukan wanita tersebut. Ternyata wanita tersebut telah terkorban ketika melindungi bayinya. Ketika gempa bumi berlaku, dia telah menggunakan tubuhnya sebagai perisai pelindung bagi bayinya. Bayi tersebut masih nyenyak tidur ketika ketua pasukan penyelamat mengangkatnya keluar dari celah runtuhan.

Doktor dengan pantas memeriksa keadaan bayi lelaki tersebut dan ketika doctor membuka balutan selimut bayi itu, dia terjumpa sebuah telefon bimbit dan terpampang di skrin telefon tersebut sepotong pesanan bertaip “SEKIRANYA KAMU SELAMAT, INGATLAH BAHAWA IBU MENYAYANGIMU..” Pesanan ini telah dibaca oleh semua orang yang berada di situ, dan mereka semua menangis dan tersentuh.

“SEKIRANYA KAMU SELAMAT, INGATLAH BAHAWA IBU MENYAYANGIMU..”Begitu besarnya kasih sayang seorang Ibu...!!
Jangan lupa untuk berkongsi kisah ini ye sahabat2...

Tolong

Sape leh tolong ajarkan atul neh.....mcm mana nak hilang Kan NAVBAR yg tetiba ada kat sebelah kiri blog atul neh.........kepada yg pakar.........please HELP ME!!!!!! atul hargai pertolongan anda.............please please


Skim Graduan Untuk Kereta

Kali ni atul nak cita pengalaman atul amik kete menggunakan skim graduan....setelah cukup setahun keje..matlamat atul adalah untuk memiliki kereta..........alhamdulillah dah dapat pun...dah 2 bulan pakai kete tu...

Kisah nya cenggini....atul mengusha la dalam laman carian..aiceh..skema plak...google la kan...dgn menaip SKIM GRADUAN UNTUK MEMBELI KERETA..selain google kat mudah pun ada....niat utk survey lah kan...hak pembeli...lgpun kita nak beli kete...bkn benda 2-3 henget.....



Ada lah jugak yg atul contact.....tanya lah macam2....sbb kita tak tau...akceli kan sebagai salesman jual kete ni...customer tanya..jawab je la....ni idak siap post dalam fb...."kalu nak tanya banyak2...padahal xbeli pun...better jgn tnya..."oppsss.........terasa la plak...tp dia x mention lah itu atul....ramai ooo.....friend dia yg mcm xsetuju ngan dia...at last dia padam jgk post tu...eh eh..ini bkn cita nya....

at last atul g lah cawangan proton kat kelana jaya...dan berkenalan ngan salesgirl ni..senang...dia cita selengkapnya........xmrh pun bila atul tanya mcm2...lg dia gtau suma benda...masa atul ckp nanti atul dtg balik pun..dia ok..inilah yg atul cr...

setelah pulang ke rumah...fikir punya fikir....atul mengambil keputusan utk amik dengan dia...jadi msg la dia..hehehe...skim graduan ni membolehkan kita amik kete tanpa downpayment...setahun keje beb...mana nak kumpul 10% downpayment.....syg plak duit yg disimpan tu...so aku amik keputusan guna skim graduan...monthly pun murah ckit...10tahun....ok lah kan...heheheh....

list salinan yang atul kena sediakan:

1.   statement gaji utuk tiga bulan(syaratnya gaji rm 1500 ke atas)
2.   statement bank utk 3 bulan
3.   scroll degree
4.   IC
5    Lesen kete


Setelah lengkap suma document tu.....pergilah atul berjumpa dgn dia...tggu punya tggu..selepas ke bank islam wat payment...sebulan kete....dalam masa 2-3minggu atul dah dapat kete.........yes.....!!!!!!!!!!



agak-agak kete pe ni..??????????dah tau kan...???

Minat Baru

Huh..tetiba ari ni tingin nak wat header plak guna cs5...baru belajar wat yg simple2...nanti mau kasik lg advance...bestnya...syuke sgt2.... 

salah satu contoh yg atul dah wat....hehehe...


contoh nya kedua...hehehe..ada lg nanti...


hai hai...hehehe

OMBAK RINDU

OMBAK RINDU????


HUH....pernah baca cita ni zaman sekolah dulu....ini antara novel yg atul layan masa first2 dl la..hehhe...rasa tak sbr lak nak tgk...tp kekadang bila dah wat cita tak best mcm kita baca novel...myb sbb pelakon nya yg tak sesuai..atau pelakon yg tak pandai bawa watak tu....hopefully cita ni tak mengecewakan kita suma...siyes atul nak tgk....hopefully tak bosan tgk aaron aziz..sbb suma pun cita dia skrg....hehehee

nora elena yg baru je bis tayangan nya

Stanza cinta-ini pun novel jgk n atul dh pun baca

KL Gengster-ini atul dh tgk kat wayang...hehehe


Kesimpulannya suma cita dia atul layan...cam ne tu..???hehehehe

PENGALAMAN KERJA AKU

PengaLAman Keje Yang X bAPe banyak pun....


1. SEbulan lepas aku Tamat belajar...

Ni lah kisah nya...aku jadi ustzah kat sebuah sekolah agama swasta...ajar budak2 umur 5 dan 6 tahun...biasalah kan aku tetap ngan imej aku...taklah pakai tudung labuh kan..hehehe..hari pertama aku keje....aku make up cikit2 je...setakat pakai lipstik n eye liner...bebudak ni tnya leh ke pakai lipstik ustazah...???adoyai siyes malu aku.....esoknya aku g keje x pakai dah lipstik...mcm hipokrit plak...tp xpe lah...yg penting ilmu yg aku ada...dpt dikongsikan ngan bebudak nie...aku lepas intebiu pun sbb aku ni ex budak aliran agama jgk...hehehe...dr form 1 sampai form 3 kan...arab simple2...tu boleh je...aku kat sini 2 bulan je

2.   selepas 2 bulan....aku dpt jadi guru ganti...kat sebuah sekolah di Kemunting,Perak.



Masa ni pun aku kena ajar pra sekolah.....sepatutnya x boleh tp disebabkan aku de pengalaman...so guru besar suh jgk aku ajar budak2 ni......huhu...sgtlah nakal budak2 nie....tp yg nakal tu yg bijak sbnrnya....seb bek sabar je...hehhee.....macam2 hal....budak2 ni....siyes rindu sgt kat diorg.....

3.  Selepas 5 bulan.........aku dpt offer jd Tukang Jawab call kat Streamyx.


inilah keje yg paling2 menguji kesabaran.........siyes..aku xtau nape muka awek kat atas ni mc seronok sgt keje jawab call ni..........dok kena maki je kojenya.......dah lah terkejar2...itu masa rehat itu masa solat..nak tunai hajat pn kena tangguh beb.......siyes.........org yg tahap kesabran tinggi sgt sesuai keje ni......aku...???tidak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!xmau.......aku tahan sampai 4 bulan je........aku resign tanpa berfikir pnjang........

4. Selepas 4 bulan keje sbg tukang jawab call,aku pulang ke Taiping...ini plak keje aku...


bukan kat kedai..........tapi...............kat umah aku.......3 bulan aku kat umah..jadi suri rumah ber degree...hehehe......ari2 on tenet...apply keje....satu pun tak melekat...gile susah cr keje............minta gomen lg lah tak dpt...g intebiu sana sini satu pun xdpt........down!!down!!sgt masa tu........nak ckp pun malas......sedih2..........tp selepas 3 bulan........jeng jeng

5.  Ini lah keje aku dari June 2010 sampailah skrg.........alhamdulillah

 bukan pic aku..hehehe...aku dah jadi Procurement Executive..di salah sebuah company kat petaling jaya...mula2 aku dpt offer ni..siyes aku tak tau apa lah benda ni...tp skrg insyallah...everything in my hand..aiceh...but everyday we need to learn..right????aku suka keje aku skrg.........alhamdulilah....sgt2....



p/s=kepada kawan2 yg still looking for job....jgn mudah putus asa k...keep apply je...insyallah ada jalan utk kita nanti k....

-HOME MADE CRAFT-


Kali ni aku nak post hasil kerja tangan aku plak...sebelum ni chocolate kan....ni felt craft plak...

akceli aku mmg minat sgt ngan benda2 cam ni....

kalu u olls nak pesan pun boleh...headband,keycain,handphone strap,signage car,apa2 je....hehehe...baju pun boleh mana lah tau letak nama ke....insyallah aku designkan cun2 kat kowang.....

Promotelah plak....tapi apa salahnya kan...mana tau dpt jadi bisneswoman plak...hehehehe...angan2 je....

Nanti aku upload lg pic tau....  kalu korang nak request apa design pun boleh...no hal

k kawan2....love u oollllsssss 




---yes adoyai baru je post ni dah de order alhamdulillah...kak elia pesan headband n hair clip utk anak dia...thanks kak elia......saya design yg cun2 utk anak akak tau---- 

-BALIK KAMPUNG-

Yes.............minggu ni balik kampung..lalalalala....insyallah awal2 pg esok akan bertolak lah aku ke Taiping...ni first time aku drive WVJ aku balik perak....doakan segalanya ok ya kawan2.... 


Biasanya aku berhenti kat tapah..biasalah drive sensorang ni...ngantuk sgt hehehee.....

Minum2....makan2...n then sambung balik perjalanan..

TAIPING WITH LOVE 

TEMPAT MELUANGKAN MASA LAPANG


TEMPAT MELUANGKAN MASA LAPANG




Tu dia...xtau apa motifnya ari ni post bilik tido plak.....akceli inilah ruang berehat aku...biasalah kan umah sewa bujang...nak beli perabot...kang nak pindah susah plak...so..aku amik keputusan menghias ala kadar je...yg penting bila aku masuk my room ni....aku tenang sgt2....hehehhehe...ye la kan penat2 keje...so bilik la tempat sesuai utk aku berehat sambil....tgk tv....

Ikutkan hati aku nak cat bilik ni jd warna pink....tp umah sewa...kalu umah sendiri dah lama aku buat suma tu...hehehe....xpelah kan sabar2..  

-roses chocolate for my best fwen-

Tak siap susun lagi neh

ni baru nak fikir nak susun cam ne...double choc tau...1st layer dark chocolate...2nd layer  white choco + pink  colour + strawberry flavour



Actually,ini aku wat sendiri tau...tak lah cantik pun....tp ikhlas dr hati..aiceh....special dedicated to my best fwen on her engagement day....aku nak ikut jauh sampai ganu....apply cuti x dpt...so just leh tambah hantaran je la.....utk hari kawin nanti pun aku dah tempah satu dulang,....nak wat chocolate yang lagi cantik..............  

-tekad dan nekad-



huh........aku dah start makan cornflakes fitness...start malam td...n breakfast......siyes aku nekad......aku nak try dalam 14 hari ni tanpa nasi..........isnin n khamis puasa.........

Nekad ngan bebudak opis...akhirnya aku yg berjaya tanpa nasi semalam...diorg makan..i'm the winner(20/6/2011)...harap2 semangat ni akan kekal sampai aku capai berat yang aku nak.....

aku yakin aku boleh punya..cuma tekad tu penting...really need someone to guide...but who...???hehehe...nevermind la kan...you can do it even just only u....just try to guide urself nop depending on other person....that's the way how u can be the winner..........believe urself atul.....'

pagi   - cornflakes fitness + biskut
tengah hari - bihun sup atau goreng + air suam
malam - cornflakes fitness only + air suam

aku kena kurangkan minum air manis.......bykkan minum air 

********kepada kawan2 sekalian doakan aku tau......********* 

Makin cakap nak kurus..makin banyak makan...



hurm......korang pernah rasa cam apa aku rasa...makin ckp nak kurus..makin banyak lah makan...lapar tu mkn menjadi.......siyes.....aku nak kurus.....huh......but how..???sedih tul....cam ne lah....tolong aku kawan2.....nak cantik2....please pada sape yg pernah mengalami situasi mcm aku....i'm really need your advice... 

THANKS PAPA





Ari ni mood father's day.....buat papa ZAKARIYA OTHMAN....love u so much..thanks for being my papa until now...no matter what happen u r my best papa....

ari ni aku nak cita tentang papa aku.....skrg umurnya dah 58thn...dulu kalu pangkat ayah yg garang n tegas ni..ayah aku lah pelopornya..... dgn apa yg  je yang aku tak kena pukul...HANGER,TALI PINGGANG,PAIP GETAH,ROTAN suma pernah rasa kesedapannya...hehehe....

Dulu papa aku neh hantar aku ngaji ngan ustaz palinglah garang kat taman perumahan kami...sape tak kelas ustaz mat isa...perghhhh...suara dia satu taman leh dgr..salah sebut huruf..mmg lah parah..rotan sentiasa kat tangan...ada satu hari..aku ngan adik ponteng...x g pun ngaji..ingat selamat...dalam 2-3 jam men2 konon g ngaji..aku pun balik ngan adik aku ammar....adoyai..sekali papa aku dah cekak pinggang...nampaknya selamat lah kami di tali pinggang kan...masa tu benci gila kat ustaz tu...hehehe...tp di sebabkan garang dia tu...drjah 1 pun aku dah boleh baca al quran...hehehhee....

cita kedua plak....zaman budak2 dok tgk tv org mandi lam tab mandi..hehehe..umah aku mana ada tab mandi...kolah de lah...dgn gah nya aku...buat air sabun ngan syampoo...ehhehehe....jangan tak tau..aku masuk dalam kolah...berjam2....ayah aku tetiba bukak pintu sbb lama sgt...tgk2...aku bagus nya berendam...bis sebotol syampoo...kena lagi...pukul......majuk sampai x mkn tau......hehehehehe...masa tu apa yg paling dekat korang rasa...???mestilah getah paip.......gila sakit......!!!!!!!!!!

pernah dulu.....ni bab semayang...bila semayang tutup pintu..sekali tu kantoi x semayang pn apa lagi hanger lah plak masa tu ...lepas tu ayah aku x bg dah tutup pintu....nak g jalan2 aku kena dulu baca doa iftitah....doa qunut.......sumalah..bacaan dalam solat......huh......amik kau masuk tgktan 1 aku amik arab tewus hehehehe....

Kalu nak cita suma siyes........byklah sgt........

tapi aku tgk skrg budak2 zaman skrg tak macam kita dulu...lain caranya.....walaupn ayah aku dikategorikan mampu lah jugak....ayah aku lebih suka kitaorg tak diberi duit yg banyak....hidup ala kadar..wasatiah kan...hehehehe......aku rasa ayah aku stop berhenti pukul aku sejak aku masuk drjah 5...ayah aku ckp aku dah besar....dah leh fikir...hek hek....tp kan...bgs jugak ayah aku pukul tu.....sbb tu aku jadi org sekarang...dia nak ajr aku sebenarnya.....

                                                              -------THANKS PAPA-----

Saga FL (A) Executive is Mine

Akhirnya



huh...setelah bertungkus lumus akhirnya kereta ini manjadi milik ku....masuk hari ni maknanya dah 16 hari kereta ini menjadi milik ku....Alhamdulillah di atas rezeki Mu....WVJ _ _ _ _ ......hehehe.....


Kalu LaH LeLaki PerSIs Ini YaNg DiKau KurNiaKan PadaKU...




Lebih kurang tiga minggu yang lepas saya membawa isteri ke 'Mahkota Medical Centre', dia mengadu
kepada saya kepalanya pening, rasa mual dan badanya lenguh-lenguh. Saya tanya dia"mengandung kot?" Dia kata tak ada. Oleh kerana 2-3 hari macam tu saja,saya bawak dia jumpa doktor dan ternyata.... isteri saya mengandung dua bulan. Emmm saya dah agak dah.Maka bermulalah cerita baru dan haluan sejarah masa depan akan pastinya berubah lagi.

Dia akan merasa loya dengan bau yang sebelum ini senang baginya, termasuklah bau badan saya. Morning sickness yang teruk sekali bagi isteri saya.Kasihan sungguh, terbaring saja sepanjang masa.
Makan tak boleh, minum tak nak, apa pun tak nak.Adakalanya isteri saya semalaman tak dapat tidur,
kadang-kadang tu asyik nak tidur saja. Selesai saja solat Isyak dah masuk bilik. Pada awalnya saya tidur kat luarlah sebab dia tak boleh bau badan saya.Saya fahamlah orang mengandung memang macam tu,sekarang ni dah boleh tidur dengan saya dan saya sudah tahu macamana nak elakan insomnia yang dialaminya, iaitu dengan membaca Al-Quran sehingga isteri saya terlelap.Memang kebiasaan sebelum mengandung pun saya akan membaca Al-Quran diatas katil di sisi isteri sebelum tidur sehinggalah dia terlelap.Sekarang saya terus membaca Al Quran disisinya sebagai ubat tidur bagi isteri dan anak dalam kandungan. Adakalanya sampai 2-3 jam.Bukan itu sahaja, saya juga sentiasa bercakap-cakap dengan janin dalam perutnya.

Perkara yang mula-mula saya
ceritakan padanya ialah tentang tauhid. Saya bermula
dengan
kitab pertama yang saya pelajari dahulu iaitu kitab
'Kasyaful Mahjub'. Mungkin ada pembaca yang berkata
saya terlalu ghairah, kebarangkalian untuk janin
survive masih tipis. Tapi mana ada ayah yang tak
berharapan. Segarang-garang harimau pun tak makan
anak, apatah lagi saya. Apa yang akan berlaku pada
kemudian hari adalah diluar bidang kuasa
saya. Siapa saya untuk mempersoalkanya.

Saya bercerita kepadanya tentang Allah,zat, sifat, asma, afal. Dan cerita itu kembali bercerita kepada diri saya. Adayang menghantar email dan bertanya bagaimana mahu mensihati anak agar tidak degil. Jawapan yang mahu saya nyatakan bukan hanya untuk anak tetapi untuk sesiapa sahaja terutamanya
yang mempunyai hubungan rapat dengan kita.Tak kiralah anak, isteri atau suami. Bagaimana?

1. Semasa anak atau isteri kita sedang tidur inilah
waktu yang paling sesuai terutamanya diwaktu dua
pertiga malam, kerana fikiran bawah sedarnya(sub
conscius mind) adalah paling optimum ketika
ini. Yang tidur hanyalah conscius mind (minda sedar).

2.Sentuhkan ibu jari anda ke langit-langit dan
kemudian sentuhlah dengan halus ibu jari anda ke
ubun - ubun orang yang ingin anda nasihati.

3. Semasa ibu jari diatas ubun-ubun selawatlah
ke atas junjungan Nabi Muhamad dan bacalah surah al
fatihah. Kemudian terus dengan berzikir didalam
hati dan jangan putuskan zikir anda.

4. Angkat ibu jari anda,kalau boleh janganlah
di putuskan zikir didalam hati dan bercakaplah
dengan suara yang agak perlahan agar tidak sampai
mengejutkanya. Beritahulah apa yang ingin anda
beritahunya. Kebiasaannya saya akan menasihati
isteri saya agar tidak selalu melewatkan solat,banyakkan
berselawat, banyak bersabar.

Nasihatilah orang yang anda sayangi dengan apa sahaja nasihat yang anda inginkan. Jangan putuskan zikir anda, supaya zikir itu masuk bersama dengan nasihat anda

5. Anda akan dapat melihat reaksi yang dia sedang
menerima pernyataan anda iaitu kelopak matanya
bergerak-gerak. Insyallah saya doakan diri saya dan
anda berjaya dengan kaedah ini.

Pernah di zaman Imam Abu Hanifah (Hanafi An
Nu'man), seseorang pernah bertanya kepada bapa
Imam Abu Hanifah. "Tuan, bagaimanakah tuan mendidik
Hanafi
sehingga begini istimewa jadinya. Jawab bapa Imam
Abu Hanifah "Aku didik Hanafi 40 tahun sebelum dia
dilahirkan". Kalau didengar pernyataan ini tentu
aneh bagi kita bukan. Bagaimana mungkin manusia yang
belum dilahirkan sudah di didik. Namun apa yang ingin
disampaikan oleh Tsabit (bapa Imam Abu Hanifah)
ialah dia sendiri telah diasuh, manakala isterinya juga
sudah di didik dan Hanafi sendiri sudah dididik sejak
dari kandungan lagi. Saya beri anda satu logik
akal, acuan yang bulat mana mungkin menghasilkan kuih
segiempat. Begitu juga dengan anak dan isteri
kita. Mereka adalah cermin kepada diri kita
sendiri.

Saya bacakan kisah ini kepada janin yang sedang membesar dalam perut isteri saya. Saya sentiasa
berdoa agar dia terus membesar dan dilindungi Allah sebagaimana Allah memelihara Imam Abu Hanifah. Saya nasihatkan dia dengan nasihat yang disuarakan oleh Luqman Al Hakim kepada anaknya. Saya bacakan kisah para rasul, para nabi,wali songo, tujuh wali melayu kepadanya. Cuma isteri saya menasihati agar suara saya tidak terlalu kuat, bimbang didengar oleh jiran, apa
pula kata mereka nanti.

Dalam kepekatan malam, isteri saya sudah pun yenyak dibuai mimpi. Saya baru selesai membaca surah yasin disisi isteri hingga dia terlelap. Saya kehalaman rumah, mahu merenung langit malam, satu-satunya hobi saya semenjak kecil semenjak di rumah anak-anak yatim piatu, saya bawa hingga kini. Langit agak terang dan bersih. Saya bersandar dibangku marmar. Kalau isteri saya sihat pastinya dia menemani saya disini, kami akan bercerita tentang segala-galanya, tentang masa
depan, tentang anak, tentang cinta, tentang tuhan.

Saya terus merenung langit malam, saya anak yatim piatu yang ditinggalkan ditengah padangrumput,sehingga sekarang tidak diketahui siapa ibu ayah saya. Kini saya akan menjadi ayah. Bermula dari saya akan wujud salasilah keturunan yang baru.Saya bertekad dalam hati, Insyallah jika anak ini lahir, dia tidak akan saya biarkan membesar seperti saya. Dia tidak akan saya
biarkan menagih kasih dirumah kebajikan.Dia tidak akan melalui zaman pahit seperti saya. Dia tidak perlu dibohongi yang teddy bear adalah'mama'nya seperti saya. Air mata ini mengalir lagi. Mudah benar ia tumpah.Oh! janganlah tumpah lagi.Sudah terlalu banyak tertumpah.Kalau mahu tumpah biarlah ketika sujud menyembah ilahi.Pesan guruku air mata lelaki
jangan ditumpahkan sia-sia.

Saya tidak mahu terus melayan perasaan,segera saya
kuncikan pintu dan ke kamar tidur.Isteri saya
telah pun nyenyak dibuai mimpi.Inilah 'bintang timur'
dalam hidup saya.Ia sentiasa bersinar cemerlang dalam
hidup saya,memberi harapan,keyakinan,kesetiaan dan
cintanya kepada saya.Insyallah tidak lama lagi,akan
muncul 'bintang timur kecil' dalam hidup saya.

Wif My Fwen


No Komen...Yang Pasti Aku Yang Tudung Biru tu

5 Perkara Yang Kita Semua Mahukan

1: Wajah yang cantik – solat subuh  
2: Duit yang banyak – solat zohor  
3: Kesihatan yang baik – solat asar  
4: Anak2 yg cerdik dan berjaya macam kita – solat maghrib  
5: Tidur yang nyenyak tanpa ganguan – solat isyak    

Senang jer untuk mendapatkanny...hanya 15 minit setiap hari .     Kata Nabi Muhammad S.A.W; siapa yang tinggalkan solat subuh tiadalah padanya nur di wajahnya dan siapa yang tinggalkan solat zohor tiadalah padanya rezki yang berkat dan barang siapa yang tinggalkan solat asar tiadalah padanya kekuatan badan dan siapa yang tinggalkan solat maghrib tiadalah padanya anak2 yg bermanfaat dan barangsiapa yang tinggalkan solat isyak tiadalah padanya tidur yang nyenyak . ( Sampaikanlah daripada nabi saw itu walaupun satu ayat )   ' Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya. ' Surah Al-Baqarah ayat 286

Soalan Sains UPSR...

BoDOh SaNgat MaSA nI...


kowang yg sama umur ngan aku....masa amik UPSR...ingat tak satu soalan sains ni....


Apakah Pengangkutan yang kamu akan naik untuk pergi ke Sabah dan Sarawak?


Tau aku jawab apa?


Dengan yakin nya aku jawab KERETAPI......


Balik rumah aku tnya papa....lepas tu aku gtau la...betul kan papa...jawapan dia keretapi..??


Papa menjawab...


sambil membuat bunyi ketapi....


ceng...ceng...terkecheng....ceng....blurpppp....blurppp....


ceng tu....merujuk pada bunyi ketapi


blurpp...merujuk pada ketapi tenggelam lam air.....


maknanya.....................JAWAPAN AKU SALAH...........!!!!!!!!


jadi dapat lah aku B je lam UPSR untuk Sains...........!!!!!!!!

Pengorbanan MU tiada balasannya

Bingkisan buat Mama n Papa





Bila dah kerja baru aku terfikir,mcm mana lah ma n pa besarkan kami adik beradik..susahnya mereka mencari nafkah untuk kami suma untuk pastikan kehidupan kami sempurna.Ya Allah besar sungguh pengorbanan mereka...aku bahagia punya sepasang suami isteri yg engkau ciptakan mereka untuk membesarkan ku..terima kasih ya Tuhan..ini adalah hadiah paling bernilai buat ku....

Mereka telah mendidik aku untuk menjadi apa yg telah aku jadi sekarang...pernah dulu aku gagal...tp dengan semangat mereka untuk memastikan aku berjaya tak pernah hilang....

Mampu aku beri kan apa yg telah mereka berikan padaku..??

Mampukah aku membahagia kan mereka...???

Sempatkah segala pengorbanan mereka aku balas...???

MA N PA,LOVE U SO MUCH....

MMMUAAAHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH













kenapa Perlu Ada soalan ni..

Masa kat U

Kamu ni bila nak bis belajar?

Masa dah Bis Belajar

Kamu ni bila nak dpt keje?

Bila dah dapat keje

Kamu ni bila plak nak kawin?
(soalan ni kalu tnya kat aku..aku akan jawab tolong cari sat kat aku ea)

Bila dah kawin

Kamu ni bila nak dapat anak?

Bila dah dapat anak

Kamu ni bila nak tambah anak?

Bila dah dpt anak

Kamu ni bila nak dpt menantu?

Bila dah dpt menantu

Kamu ni bila nak dpt cucu?

Huh........bila nak bis soalan neh.........????

ada tak org tanya kamu ni bila nak mati??????

OH TIDAK!!


WANITA



Kau digelar sebagai penyeri dunia
Hadirmu melengkap hubungan manusia
Bukan sahaja dirindui yang biasa
Malah Adama turut sunyi tanpa Hawa

Akalmu senipis bilahan rambut
Tebalkanlah ia dengan limpahan ilmu
Jua hatimu bak kaca yang rapuh
Kuatkanlah ia dengan iman yang teguh

Tercipta engkau dari rusuk lelaki
Bukan dari kaki untuk dialasi
Bukan dari kepala untuk dijunjung
Tapi dekat dibahu untuk dilindung
Dekat jua di hati untuk dikasihi
Engkaulah wanita hiasan duniawi

Mana mungkin lahirnya bayangan yang lurus elok
Jika datangnya dari kayu yang bengkok
Begitulah peribadi yang dibentuk

Didiklah wanita dengan keimanan
Bukannya harta ataupun pujian
Kelak tidak derita berharap pada yang binasa

Engkaulah wanita istimewa

Sedarilah insan istimewa
Bahawa kelembutan bukan kelemahan
Bukan jua penghinaan dari Tuhan
Bahkan sebagai hiasan kecantikan



Teringat Kisah Kanak-Kanak

Hari ni bila dgr Hot fm pasal kena gigit.....tetiba tersenyum sendiri...teringat plak kena gigit ngan penyengat...masa tu tgh men2 kat padang...mula2 member kena...leh plak gelak kat dia sbb dia nangis...

gelak punya gelak.....aku plak tetiba nangis..sbb aku pun kena gigit...apa lg berlari la...sakit!!!!!!!!

kawan2 aku lg gelak.....huishh......malu nya....

Kisah len plak di gigit tungau...kowang tau tak tungau tu apa...itu bahasa kampung..bahasa bandar neh aku xtau la kan..huh..tungau neh kecik je...perghh.....kecik2...bila dia gigit...gila gatai..sampai bengkak2...itu gara2 men lam hutan...tok marah pun still nak men gak...

Lagi satu pacat.......siyes...aku sgt geli.....ngan pak cat ni...uwaaaaaa....pernah sekali ikut ayah g kebun...balik masa dalam kete nampak de pak cat...kat kaki..di sebab kan terlalu geli...aku sampai tak mampu nak ckp...aku diam je...air mata mencurah2...pastu ayah berhenti...

"papa..nak beli air jap..kamu tggu lam kete"

masa tu lah papa tgk aku nangis...ayah tanya kenapa...aku tnjuk ngan mullut je..sbb takut sgt....masa tu pak cat tu dah gemuk gila...darah aku dah byk dia makan....

ayah aku boleh gelak....!!!!!!!!!!!!

siyes cita tu sampai sekarang.........masih segar....masih lg jd bahan ejekan ayah aku......hehehehe 


Tak Ku Sangka Tak Ku Duga
 
malam...
ku tidur tak lena
teringatkan dirimu
terimbas kembali kenangan lalu
alangkah indahnya bersamamu

mengalir air mataku
menemani malam sepiku
ku rindu saat bersamamu
sukarnya ku untuk melupakanmu

dahulu engkau berikan cinta
mengapa kini engkau berubah
manakah janji akan setia menanti
jikalau engkau tak lagi cinta
katakan saja aku tak kisah
dari kau terus membuat ku menunggu 

tak ku duga
perpisahan yang akan melanda
dah ku cuba
pertahankan
namun dirimu pergi jua

cintamu bagaikan rembulan
yang hadir bila malam menjelang
kau hilang bila siang mendatang
begitulah sikap mu oh syg

kau lontar cintaku ditepian
ku bagaikan hanyut di lautan
yang lemas di dalam percintaan
dipukul gelombang keresahan

dahulu engkau berikan cinta
mengapa kini engkau berubah
manakah janji akan setia menanti
jikalau engkau tak lagi cinta
katakan saja aku tak kisah
dari kau terus membuat ku menunggu

tak ku sangka
tak ku duga
perpisahan yang akan melanda
dah ku cuba
pertahankan
namun dirimu pergi jua 

cintamu bagaikan rembulan
yang hadir bila mlm menjelang
kau hilang bila siang mendatang
begitulah sikap mu oh syg

kau lontar cintaku ditepian
ku bagaikan hanyut di lautan
yang lemas di dalam percintaan
dipukul gelombang keresahan

mengalir air mataku
menemani malam sepiku
ku rindu saat bersamamu
sukarnya ku untuk melupakanmu
 
 
***CARI TAJUK LAGU NI KAT YOUTUBE...CAM PERNAH TERJADI DALAM HIDUP AKU SUATU MASA DULU****

MEETING

MEETING!!!!!KENAPA MESTI ESOK!!!!!

Huh tension kenapa meeting nya esok...kenapa bkn ari ni.??mggu depan..??

owhhh...esok aku nak balik kampung...waaaaaa.....




ZAMAN-ZAMAN KAT UITM SHAH ALAM

Gambar Kenangan dengan rakan-rakan sekelas 
IJAZAH SARJANA MUDA DENGAN KEPUJIAN (SAINS) KIMIA

Gambar kenangan di Depan Library


Ni lepas men futsal kat uitm Ganu,senior vs adik2 junior... 

hehe...ni dah tau kalah...





---My BFF----

My Bff Wedding


inilah kawan aku...dah kawin pun dia...aku..??soalan tu cepu emas...sbb aku sendiri lum ada jawapan nya...

Dia ni aku kenal dari umur aku 9tahun lagi.....wah dr sekolah rendah tau....Lamakan...???dia kawin ngan org kelate....


---kurangnya Kesabaran----

Sabar Tu Separuh Dari Iman

ermm....Geram tul tadi...ntah pape je...apasalah nya bawa bersabar...dapat pahala je...

Tau tak aku marah pasal pe neh...ni nak aku nak cita...tadi aku br balik dr Pasar Malam...pastu nak parking la kan...so pusing2 nampak satu parking...then aku pun bg lah signal...

Belakang aku de kete len...nampak cm tak sabar dok mencucuk2...so aku pn ke tepi lah...bg dia lalu...TAU APA DIA BUAT..???
aku ingat nak lah angkat tgn ke...or senyum ke...Ni leh wat tangan cam mencarut...n yg pastinya org tu MELAYU n pastinya ISLAM...ntah mana lah mentality nya...tak beradab langsung....jadilah pemandu yg berhemah...kenalah ingat jalan tu bukan ko sorang punya....so...bw bersabar k.....sbb kita berkongsi jalan yg sama

kalu ko rasa tak nak bersabar..jgn bw kete...better ko jalan kaki je....
---The Meaning Of Tears---

entahlah..malam ni aku terasa mcm nak teringat kisah2 sedih aku dalam percintaan...kisah kekecewaan aku...ntah lah apa salah ku...salah kah aku tidak punya rupa yg cantik...??salahkah aku kalu ini rupa yg ditakdir kan pada aku..??

aku cuba jd yg terbaik..cuba utk memberi cinta yg tulus...tp akhirnya kekecewaan juga milik aku...siapakah gerangan si lelaki yg pinjamkan tulang rusuknya padaku ini....ingin benar ku ketahui siapa dirinya

Ya Allah....temukanlah aku dengan kekasih yg telah KAU takdirkan padaku...berilah aku peluang utk mencapai kebahagiaan cinta..kebahagiaan dicintai dan mencintai..








---I-CITY----

I - CITY

Rasanya ini dh masuk kali 4 kot aku g I-CITY...Ni yg ke3 yg mana bersama2 member aku yg masa belajar kat uitm dulu...tak tau la ckp pe...tp yg pastinya sgtlah ramai...ramai giler....dulu first time datang free je...second time rm5...sekarang dah 10 henget..hehehe...tp oklah berbaloi jgk lah...dun worry...


dalam pic ni yang kiri sekali...adalah aku...yang tgh tggi lampai tu...Mazni...yg kanan sekali Julie...

Kepada kawan2 semua jemputlah datang ke I-CITY yg letak nya di Shah alam neh...ingat tau kena g malam..sbb tempat ni dipenuhi hiasan lampu..kalu malam..???adakah kita gunakan lampu...???pepaham lah kan...bawa suma tau...adik abang kakak mak ayah pakcik makcik atok nenek...pendek kata yg seangkatannya dengan nya lah k....

I CITY,SHAH ALAM  

KejE giLa

KEJE GILA

tau tak baru ni aku wat keje gila..???
pada tarikh 26/2/2011 aku beli lah enset baru...hahaha...model NOKIA X2-01..
Kowang tau tak cam ne enset tu..??
tu yg macam pic kat bawah...itulah ensetnya....warnanya pun sebiji cam 2



hehe...nampak cam best je..??padahal tak best...aku tak puas hati...hehehe....sbb tak der WLAN...aku just leh online gn DUIT  je la.....lepas pakai sebulan...baru aku terasa yg aku tak puas hati langsung....jadi....jeng jeng....bertarikh 21/3/11.......aku membuat keputusan gila...dengan membeli enset baru....HAHAHAHAHA....

nAK Tau enset pe...???ni yg kat bawah neh....



hahaha....inilah keje aku buat....terasa cam bengong plak...bis duit simpanan aku....tp siyes skrg aku sgt puas hati....everything ada....siyes...sgt puas hati.....

E5........I love U!!!!!

Banyak nya Keje

penat nya keje kan..???


ari ni datang awal ke opis..huhu awal ke..??kul 9 gak sampai...baru je sampai..dr jauh dah nampak byknye fail kat atas meja...huh....serabut...sejak kena handle tender baru ni siyes...aku sgt letih....sgt tension...byk sgt item nya....SAYA SGT PENAT....



huhuhu.....ni pic aku kat opis...nampak tak..fail yg manyak2 tu..??itu lah semua fail2 info project yg aku kena handle...itu yg br belakang aku..lum kat depan lg....apa boleh buat..??tp penat pun..aku suka dgn keje aku skrg.....bebas wat keputusan..YES!!!!!!